2015. okt 18.

Őszi hangulatban

írta: KissSzandi
Őszi hangulatban

Bár az internetes kézműves oldalak már elárasztanak minket karácsonyi díszekkel, DIY ajándékokkkal, a boltokban pedig megjelentek a csokimikulások, én mégis szeretném még egy kicsit az őszi hangulatot megtartani (vagy megteremteni). Lakásunk és saját kiegészítőink felturbózására rengeteg lehetőség kínálkozik. Határt csak kreativitásunk és fantáziánk szabhat.

Neked mi jut eszedbe, ha meghallod az ősz szót? Milyen számodra az őszi hangulat? Számomra egy nyugis, pihenéssel teli időszakot jelent, a forró, pörgős nyár után. Ilyenkor visszahúzódunk vackunkba, forró teát iszunk (Vigyázat! Még ne a „Winter collection”-t vegyük elő!), kint zuhoghat az eső, fújhat a szél, mi csak ülünk a fotelban, és olvasunk, zenét hallgatunk, vagy épp legújabb alkotásunkon törjük a fejünket – vagy éppen megvalósítjuk. Ha az idő alkalmas, és nincs túl hideg, magunkra kapjuk vékony kabátkánkat, és sétálni indulunk. Aki zöld övezetben lakik, a betongzsungeltől távol, az ilyenkor valódi csodát láthat. A fák mindenféle színű (sárgás-vöröses-narancsos, barnás-zöldes) leveleiket hullatják, sejtelmesen zörög az avar, ahogy végigsétálunk rajta, egy-egy kirándulás alkalmával. Ha szerencsénk van, sündisznót, mókust is láthatunk. Ugyan nem évszakspecifikus állatok, mégis az őszi tájban mutatnak a legjobban. Valódi ihletforrás ilyenkor a természet.

A lakásba hazaérvén sem kell lemondanunk erről a látványról, hiszen könnyűszerrel becsempészhetjük otthonunka az őszi hangulatot. Egyszerű a dolgunk: a kint látott színeket és formákat használjuk. Mutattam már korábban háromfajta ajtódíszt is, ami szinte azt kiáltja: „Hello Ősz!” Ugyanilyen módon ablakdíszt is készíthetünk. Arra kell csak vigyáznunk, hogy alkotásunk mindkét oldalát díszítsük, ne legyen hátoldala.

2015_09_08_elsdekokpek2.jpg

Aztán ott csücsülnek a kanapán vagy az ágyon a párnák. Bátran merjünk kísérletezni. Könnyebb dolga van annak, aki tud varrni, még könnyebb a feladat azoknál, akik varrógéppel is rendelkeznek. Öltöztessük díszpárnáinkat új huzatba. A régit nem kell eldobni, csak egy kis időre félretenni. Ugye tudod, hogy textilre is lehet szalvétát ragasztani? Speciális textil-dekupázs ragasztó szükséges hozzá, szalvéta, ecset, sütőpapír, alufólia és vasaló. Elkezdtem egy asztalterítőt készíteni ezzel a technikával. Negyedkész állapotban most megmutatom neked (ha érdekel a technika részletes leírása, like-kal és megosztással jelezd annál a facebook posztnál, amelyikben ezt az irományt megosztottam, és a következő blog erről fog szólni).

20151018_102948.jpg

20151018_115321.jpg

A falon lecserélhetjük a már megszokott képeket őszi hangulatú képekre, a fényképek helyére tehetünk akár frissen, őszi tájban készült fotókat. Kísérletezzünk mindennel, ami csak eszünkbe jut. Az asztalra a terítőn kívül tehetünk még termésekből, falevelekből álló asztaldíszt, vagy egy „őszire dekorált” mécsestartót. Én így oldottam meg:

mcsestart.jpg

A gyerkőcöket is nyugodtan vonjuk be a mókába! Üvegmatrica festékkel készíthetnek rajzokat az ablakra vagy a konyhai, fürdőszobai csempére (ahol nem éri gyakran víz), a tükrökre. Teázós-kávézós bögréinket is feldobhatjuk, őszivé tehetjük: akár porcelánfesték, akár szalvéta segítségével. Ne féljünk a változástól!

És ami a saját megjelenésünket illeti: hordjunk őszi színekben pompázó ruhákat, viseljünk őszi hangulatú kiegészítőket. A hét elején már ajánlottam egy általam készített fülbevalót, amit a Meskán meg is tudsz vásárolni.

Extra ötlet (könyvjelzőnek is kiváló):

mcsestart_1.jpg

Remélem, nemcsak a természettől, hanem ettől a bejegyzéstől is ihletet kaptál. Mielőtt jön a szintén csodálatos tél, és amíg korai a karácsonyi dekoráción gondolkodni, használd örömmel az őszi ötleteimet! ;)

Kapcsolódó bejegyzések - linközön:

Szólj hozzá

ősz ékszer decoupage ajtódísz szalvétatechnika dekupázs Aktuális