2015. sze 18.

Kezdjük az alapokkal! 1. rész

írta: KissSzandi
Kezdjük az alapokkal! 1. rész

A szalvéta, a ragasztólakk és az ecset és/vagy szivacs

Olvastad a gyorstalpalót? Sikerült az első alkotásod? Gratulálok, valóban gyorsan tanulsz. Vagy maradt még kérdésed? Optimista vagyok, ugyanakkor abban is biztos, hogy csak a türelmetleneknek szóló blogot áttanulmányozva, jómagam nem lennék elégedett dekupázsoló tudásommal. Hogy miért? Lássuk csak:

Kiválasztod a szalvétát, kivágod a mintát, kiválasztod a díszítendő tárgyat, megtisztítod, világosra fested (ha nem az), ráragasztod a motívumot, lelakkozod, vársz amíg megszárad! Ennyi lenne? Áááh! Kommentben bátran írd meg, milyen kérdések merültek fel benned ezeket a sorokat olvasva! ;)

Térjünk a lényegre!

Az első munkád a szalvétával legyen gyakorlás. Tegyél magad elé egy kis darab fehér kartonlapot. Ez lesz a „díszítendő tárgy”. Válassz egy szalvétát, valami kicsi és egyszerű mintával. Egyszerű az, ami könnyen körbevágható, nincsenek a fő motívumtól külön álló, vékony részek (mint például a virág szára, a katica csápja), homogén a háttere. Másik lehetőség: vágj ki egy pici kockát egy absztrakt mintás szalvétából. Néhány példa:

kepkivagas.JPG

Kreatív hobby boltokban, papír-írószer boltokban gyönyörű mintás szalvétákat lehet beszerezni. Ezek általában 3 rétegűek, a nagyi konyhaszekrényében nem megtalálhatóak (vagyis nem ezt szervírozzák nekünk az ünnepi ebéd mellé, de még a gyorsétkezdékben sem). Csak a legfelső réteg festett, az alsó két fehér réteg könnyen leválasztható, és le is kell választanunk. Egyetlen réteggel dolgozunk, a mintással. Célszerű a motívumot előbb kivágni vagy körbetépni - amíg még strapabíró az anyag - , és utólag különvenni a három lapot.

2015_09_08_elsdekokpek1.jpg

A minta felhelyezéséhez általános dekupázs ragasztólakkot használunk. Ezt szintén hobbyboltban tudjuk megvásárolni. Ezzel ragasztjuk fel a szalvétát a felületre, majd ugyanezzel lakkozzuk le a tetejét. Jellemző tulajdonsága, hogy a tégelyben, illetve frissen felkenve fehér színű, de száradást követően átlátszóvá válik. Selyemfényű és vízálló lesz. A boltban találkozhatsz különféle dekupázs ragasztókkal. Látni fogod, hogy külön árulják a textilre és a kerámiára illetve porcelánra alkalmazható változatot. Az általános ragasztólakkot használhatjuk papírra, fára, gipszre, terrakotta és polisztirol felületekre.

20150918_152417.jpg

A ragasztólakk felviteléhez kétféle segédeszközt használhatunk: ecsetet és szivacsot. Kísérletezned kell, és magadnak rájönnöd, hogy melyikkel könnyebb dolgoznod. Én legelőször ecsettel próbálkoztam, aztán évekig csak szivaccsal voltam hajlandó alkotni. Most ismét visszatértem az ecsetekhez. Egy dolgot azonban fontos szem előtt tartanod: a kisebb motívumokat egyszerűbb és célszerűbb is ecsettel rögzíteni. Az egészen apró mintákhoz válasszunk pici fejű, míg a közepes motívumoknál kissé szélesebb (de nem túl nagy) lapos sörtéjű ecsetet. Lehet műszőrből is, ez nem kardinális kérdés. Arra azonban figyelj, hogy ne hulljon a szőre, mert akkor eléggé macerás kiszedegetni a szalvétából, és a műved is elronthatod ezzel (például összegyűrődik, elszakad a nedves szalvéta a piszkálástól). A nagyobb mintákhoz vagy egy egész (15 X 15 cm-es, mind a négy oldal használata esetén 30 X 30 cm-es) szalvéta felragasztásához válaszd inkább a szivacsot.  A mosogatószivacsnak és a fürdőszivacsnak más a sűrűsége, mint a kifejezetten dekupázsolásra gyártott szivacsoknak. Ha nem szeretnél kezdetben sok pénzt költeni új hobbid gyakorlására, akkor persze előkaphatsz a szekrényből egy hagyományos szivacsot is, de hamar meg fogod unni: nyeli a ragasztót, és ha kevés rajta az anyag, akkor magához ragasztja és eltépi a szalvétát (ha sok, akkor pedig összegyűri, és ezután tépi szét). A ragasztó mennyisége tehát alapvető fontosságú. Ez az elv akkor is érvényes, ha ecsettel viszed fel a ragasztólakkot.

20150918_152732.jpg

Hamarosan jelentkezem további fontos tudnivalókkal, például: milyen mozdulatokkal ragasszuk fel a szalvétát, melyik irányba húzzuk az ecsetet, hogy lesz a legszebb, illetve milyen lehetőségek vannak a tárgyunk minta körüli részeinek a díszítésére (szerintem a legegyszerűbb a festés, ám ennek is van több módja, hétköznapi ötletekkel különlegessé lehet tenni)...

Szólj hozzá

kezdő decoupage szalvétatechnika dekupázs Technikák