2016. feb 09.

Transzfer technika

írta: KissSzandi
Transzfer technika

Avagy transzferálás transzfer oldat segítségével

A transzfer technika ugyan a lényegi részét tekintve különbözik a dekupázsolástól, mégis úgy gondolom, érdemes egy bejegyzést szentelni neki. Főképp mivel egyre nagyobb népszerűségnek örvend, és kombinálható a szalvétatechnikával. Transzferáláskor úgy használunk fel lézernyomtatóval átlagos papírra nyomtatott fekete-fehér vagy színes képet, hogy csupán a tintát visszük át a díszítendő felületre, a hordozóanyagot nem.

Lássuk, hogy működik! :)

20160207_150947.jpg

Szükséges alapanyagok: 

  • Díszítendő tárgy és ami az előkészítéséhez szükséges (csiszolópapír, szivacs, ecset, alapozó festék, színes akrilfesték)
  • Transzferálni kívánt minta
  • Transzfer oldat
  • Fültisztító pálcika
  • Papírzsebkendő
  • Fa spatula vagy fakanál

1. Kiválasztjuk, és a szokásos módon előkezeljük a dekorálni kívánt felületet (alapozunk, tetszés szerint választunk egy relatíve világos alapszínt). Transzferálni ugyanúgy lehet fára, kartonra, műanyagra, anyagra, textilre, mint dekupázsolni.

20160206_114311.jpg

20160207_113602.jpg

2. A körbevágott mintát tintával lefelé a felületre erősítjük valami könnyen eltávolítható ragasztóval: cellux, maszkolószalag, stb. Emiatt fontos, hogy körbevágáskor hagyjunk a minta széleinél egy kis helyet a rögzítéshez.

3. A fültisztító pálcikát a transzfer oldatba mártjuk, majd a papírzsebkendő segítségével eltávolítjuk róla a felesleges folyadékot. Nagyon fontos, hogy a vattán csak kevés oldat maradjon, különben még a lézernyomtatott minta is elmosódik. A papír hátoldalát óvatosan átitatjuk a transzfer oldattal.

20160207_120843.jpg

20160207_121118.jpg

4. Illóolaj tartalmának köszönhetően az oldat rögtön szárad, így várakozási idő nélkül következik a minta fixálása, megerősítése, a spatula vagy fakanál segítségével. Finoman, de határozottan (jó erősen rányomva) dörzsöljük át a tintát a papírról a díszített felületre.

5. Végül távolítsuk el a papírt, és egy réteg vizes bázisú lakkal tegyük tartósabbá az elkészült művet.

Textilre történő transzferáláskor átdörzsölés helyett vasalással tudjuk a mintát az anyagra rögzíteni. Többszöri átvasalás szükséges.

Fontos szabályok a transzferáláshoz:

  • tintasugaras nyomtatóval készült mintát nem tudunk használni, mert a transzfer oldattal érintkezve a tinta szétfolyik
  • ha szöveget szeretnénk transzferálni, akkor ne felejtsük el a sablon készítésekor, hogy a szöveg tükörképét kell kinyomtatnunk
  • a mintát alaposan rögzítsük a felülethez, különben dörzsöléskor elcsúszik a papír, elmosódik a motívum
  • nagyon kevés transzfer oldatot hagyjunk a fültisztítón, ha nem szeretnénk elmosni a mintát
  • lehetőség szerint világos hátteret válasszunk a transzferáláshoz, hogy jól látszódjon a motívum

Jó szórakozást kívánok a megvalósításhoz! ;)

20160207_150928.jpg

20160207_150937.jpg

Szólj hozzá

vintage doboz kezdő Transzfer Technikák