2015. sze 10.

Gyorstalpaló türelmetleneknek

írta: KissSzandi
Gyorstalpaló türelmetleneknek

Ha már égsz az alkotásvágytól, és nem tudsz tovább várni a kezdésig, akkor olvasd el ezeket az alapvető tudnivalókat. Így máris nekifoghatsz a dekupázsolásnak! A részletekbe nem megyünk bele, csak kezdőlökést kapsz.

Amire szükséged lesz:

20150910_091721.jpg

  • mintás szalvéta
  • decoupage/dekupázs ragasztó és lakk (egyben)
  • alapozó festék vagy fehér akrilfesték
  • lapos sörtéjű ecset vagy szivacs (2 db)
  • kisolló
  • dekorálandó felület (egy kis fából vagy kartonból készült lap, dobozka teteje)
  • törlőrongy, víz esetleg csiszolópapír a kezeléshez, tisztításhoz

Az első alkalomhoz kis méretű fogadó felületet és szalvétamintát válasszunk, hiszen ez még csak gyakorlás lesz, ne vegyük el az egésztől a kedvünket egy bonyolult feladattal.

1. Elsőként válasszuk ki a díszítendő tárgyat és a szalvétát, azon belül pedig a használandó motívumot.

20150910_080636.jpg

2. Ha olyan felületet választottunk, ami kezelést igényel – mert például fából van és szálkás – akkor azt előtte csiszoljuk le, szivaccsal portalanítsuk! Ügyeljünk arra, hogy ne legyenek zsírfoltok (akár akaratlanul is a kezünktől) a dekorálandó tárgyon. Röviden: legyen tiszta!

3. A kiválasztott felületet (ha nem világos színű), fessük le alapozó festékkel vagy a kiválasztott akrilfestékkel. Erre azért van szükség, mert a szalvéta kissé átlátszóvá válik a ragasztás során. Hagyjuk megszáradni. Ha még nem tettük meg idáig, itt az idő arra, hogy kivágjuk a szalvétánkból a kívánt részletet (kisollóval vagy körbetépéssel). A szalvétának csak a legfelső (mintás) rétegét használjuk, ez nagyon fontos!

4. Vékonyan kenjük be ragasztóval a felületnek azt a részét, ahova szeretnénk, hogy a minta kerüljön. Ehhez használhatunk ecsetet vagy szivacsot is (a későbbiekben lesz szó a köztük lévő különbségekről). Helyezzük a célhelyre a szalvétát.

gyorstalpalhozkp.jpg

5. Ugyanezzel a ragasztólakkal a minta tetejét is lekenjük. Hagyjuk száradni. Ezzel készen is vagyunk első darabunkkal! :)

Később megtanulunk nagyobb mintát felragasztani, nemcsak fa, hanem egyéb felületeket is díszíteni, a minta körüli részt lefesteni, különböző lakkokat, pasztákat, porokat és még sok mást fogunk használni. Mindent csak szépen sorjában. Ami a kezdéshez kell, azt azonban már tudod!

20150910_101459b.PNG

Szólj hozzá

kezdő decoupage szalvétatechnika gyorstalpaló dekupázs Technikák