2015. nov 15.

A szélek "eldolgozása"

írta: KissSzandi
A szélek "eldolgozása"

Három egyszerű módját szeretném megmutatni annak, hogyan tudjuk az elkészült munkánk lelógó szalvétarészeit szépen eldolgozni (ha éppen nem pont akkorára vágtuk a mintát, mint amire szükségünk van). Vannak olyan tárgyak, amik esetében csak az első két megoldást választhatod, csiszolásra alkalmas felületeknél a harmadik is alkalmazható. Hogy éppen melyiket fogod használni, az tetszés kérdése, na és persze mérlegelnünk kell azt is, milyen hatást szeretnénk elérni a tárgyon.

1. Levágás

Nincs másra szükség, csak egy ollóra. Miután leragasztóztad a felületet, és a szalvétát elhelyezted rajta, kicsit rányomkodtad, állj meg egy pillanatra. Még ne lakkozd le a tetejét, hanem fogj egy ollót, amíg még a lelógó szélek normál keménységűek. Óvatosan vágd le a felesleges szalvétát úgy, hogy minél közelebb tatod az ollót a tárgyhoz. Ha éles határvonalat szeretnél a mintád köré, ezt a módszert válaszd!

1.PNG

2.PNG2. Leragasztás

Akkor célszerű ezt a technikát használni, ha összefüggő, homogén felületre vágyunk, a tárgyunk egészét tekintve. Emlékszel még az őszi ajtódísz elkészítésére (itt megnézheted még egyszer!)? Ott az „Ősz” feliratú fa lapocskát ezzel a módszerrel dekupázsoltam. A felragasztott szalvéta széleit annyira átnedvesítjük a lakkozás fázisánál, hogy a felesleg magától leválik. Más segédeszközre nincs szükség, csak ecsetre. A sikeresen leválasztott szalvétát a kezeddel távolítsd el.

3.PNG

4.PNG3. Csiszolás

Ezt a változatot azoknál a daraboknál használjuk, amiknél koptatott hatást szeretnénk elérni, nem élesen elváló, ugyanakkor nem is egybeolvadó felülettel. Egy átmenetet képezünk a minta és az azt körülvevő szélek között. A szalvétát ebben az esetben teljesen felragasztjuk és lelakkozzuk, majd hagyjuk megszáradni. Teljes száradást követően csiszolópapírral finoman átdörzsöljük a tárgy széleit, hogy lejöjjenek a felesleges anyagok. A végeredmény egy lágy, koptatott felület. Értelemszerűen ez a  technika fára alkalmazható, kartonra, üvegre, textilre, kerámiára, stb. nem. ;)

5.PNG

6.PNG

7.PNG

Amikor már gyakorlott szalvétázó leszel, előre tudni fogod, melyik „eldolgozási” technikát használd az adott helyzetben. Addig is remélem, sikerült segítséget nyújtanom ebben a kérdésben! Ha továbbra sem vagy biztos a dolgodban, keress bátran, a „Kapcsolatfelvétel” menüben megtalálod elérhetőségeimet! :)

kepkivagas_1.PNG

Szólj hozzá

kép kezdő decoupage szalvétatechnika dekupázs Karácsony Tél Ünnepek Technikák